kenuwstad

art’otel amsterdam (stationsplein)


In de nieuwe editie van Stadsblad De Echo zoomt Ken uw Stad deze keer op het art’otel amsterdam en haar bijzondere locatie en gebouw, tevens een van de meest kostbare gebouwen in Amsterdam.

Lees het volledige artikel hieronder:

LOKAAL- Ken uw Stad zoomt deze week in op het art’otel amsterdam op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht. Direct tegenover het Centraal Station is het Rijksmonument op nummer 33 vorig jaar verbouwd tot hotel met bar, restaurant, lounge en bibliotheek op de begane grond en een galerie in het souterrain, voor iedereen toegankelijk.

Historie
Het gebouw is tussen 1917 en 1921 gebouwd als hoofdkantoor voor de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het ontwerp is van de architect Evert Breman, die ook het Lloyd Hotel heeft ontworpen. Het pand was destijds een van de meest kostbare gebouwen in Amsterdam. De gevel is geheel in natuursteen opgetrokken, pijlers en diepgelegen vensters wisselen elkaar af, zowel in de sokkel als in de verdiepingen erboven. De kroonlijst oogt zwaar en erboven bevindt zich een reeks dakkapelletjes. De afgeronde hoek wordt geaccentueerd door een koepeltorentje en een balkon op zware sierconsoles op de eerste verdieping.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het verbouwd om er meerdere kantoren te huisvesten waaronder Het Kadaster. Hierbij is het originele interieur grotendeels verloren gegaan.

Locatie
De prominente plek aan het Stationsplein schreeuwde om een bijzondere invulling en het gebouw werd aangewezen als een van de sleutelprojecten voor de opwaardering van het postcodegebied 1012. Omdat hotels in het centrum ook van betekenis moeten zijn voor Amsterdammers, was van meet af aan duidelijk dat bij de komst van een hotel in dit gebouw de publieke functies van groot belang zouden zijn.

art’otel amsterdam
Voor de verbouwing tot hotel met culturele hotspot tekenden ADP architecten met Digital Space voor het interieur. Naar hun ontwerp werd het gebouw van binnen volledig vernieuwd en gerenoveerd, terwijl de gevels en enkele monumentale elementen in het interieur werden hersteld. Op de bovenste vier verdiepingen zijn nu 107 kamers gesitueerd, de receptie bevindt zich op de begane grond.

Naar binnen!
Natuurlijk is het altijd mogelijk om hier binnen te lopen, maar tijdens de Dag van de Architectuur Amsterdam op zondag 22 juni heeft het art’otel speciale events: een DIY-kunstroute langs de objecten van Atelier Van Lieshout en rondleidingen door ADP-architect Wim Woensdrecht!

De Dag van de Architectuur Amsterdam vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 én zondag 22 juni. Deze dagen staan in het teken van architectuur, design, toekomstplannen en bijzondere plekken van de stad. Ook art’otel amsterdam en 5&33 doen volop mee met dit evenement. Kom op zondag 22 juni langs en ontdek het art’otel amsterdam zelf!
Voor programma en tickets: www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl.

Tekst:ARCAM/Maaike Behm
Foto:Jan de Wit

Stadsblad zelf bekijken? Klik hier voor de online editie

#meetusonthecorner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: